Greek

This is the default teaser text option. You can remove or edit this text under your "General Settings" tab. This can also be overwritten on a page by page basis.

1

«Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα» – Φυτεύοντας τη Γενέθλια γη – 10 Χρόνια Δράσης

Σικάγο,  16.06.2010

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα οι δενδροφυτεύσεις του Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα» για την φυτευτική περίοδο που διέρρευσε. Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το πειραματικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή σχολείων και πολιτιστικών Συλλόγων στην Αλεξανδρούπολη. Εμπνευστής του προγράμματος είναι ο Σταύρος Κιορογλανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου «Εθελοντισμός» Αλεξανδρούπολης.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης  διοργανώθηκαν δενδροφυτεύσεις σε σχολεία και πολιτιστικά κέντρα στα οποία δραστηροποιούνται μαθητές στον Δήμο Αλεξανδρούπολης πιλοτικά για το έτος 2010. Στις δράσεις αυτές συμμετείχαν ο Σύλλογος Καππαδόκων Ν. Έβρου, ο Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Έβρου, ο Σύλλογος Πλατανοτοπιτών Αλεξανδρούπολης και σχολεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Σε μία προσπάθεια αναβίωσης του περιβάλλοντος στην αρχαιότητα έγιναν δύο δενδροφυτεύσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης και στο Δυτικό Αρχαιολογικό Τομέα της Ελεύθερνας όπου βρίσκεται το μοναδικό νεκροταφείο της Ορθής Πέτρας της εποχής του Σιδήρου με ανασκαφέα τον Δρ. Νικόλαο Σταμπολίδη.
Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Λ’ ΕΠΚΑ Δρ. Γεωργία Καραμήτρου μας υπέβαλε σχετική μελέτη των Βασιλείου Λιόλιου, BSc, MSc Ανθοκομίας και Χρύσας Μπερνιδάκη, Αρχιτέκτονα. Η φύτευση στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου της Αιανής πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαίου 2010.

Οι εργασίες εξωραϊσμού του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ελεύθερνας έγιναν με πρωτοβουλία του Καθηγητή Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Adelphi Δρ. Αναγνώστη Αγελαράκη. Τις εργασίες επέβλεψαν ο Αρχαιολόγος Νικόλαος Μαραγκουδάκης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και Δημοτικό Σύμβουλο Νικόλαο Πετρακάκη.

Δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε και στην Αρχαία Κάμειρο της Ρόδου με πρωτοβουλία του προέδρου του ιδρύματος «Παιδεία» κ. Ηλία Τομάζου. Η Αρχαία Κάμειρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στην Ελλάδα και κατά την αρχαιότητα ήταν μία από τις σπουδαιότερες και πιο οργανωμένες πόλεις. Δυστυχώς, η μεγάλη πυρκαγιά στις 3/12/2008 κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το δάσος το οποίο περιβάλει τον Αρχαιολογικό χώρο καθώς και τις γύρω εγκαταστάσεις. Η δενδροφύτευση στην Αρχαία Κάμειρο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καμείρου.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη φάση δενδροφύτευσης στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα που ίδρυσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις στο Λιτόχωρο σε συνεργασία με το Νομάρχη Πιερίας.

Αίτημα για άμεση αναστολή λειτουργίας της Χωματερής του Μαραθόλακα

Η δράση του ιδρύματος συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου. Το Ίδρυμα ξεκίνησε αίτημα συλλογής υπογραφών (petition) στο διαδίκτυο με σκοπό να κλείσει οριστικά η Χωματερή του Μαραθόλακα που βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρα και απόσταση 9 χλμ από την Καλαμάτα. Η χωματερή Μαραθόλακα λειτουργεί παράνομα από το 2005 που ήταν και το έτος λήξεως της άδειας λειτουργίας της. Με εντολή της Ευρωπαικής Ένωσης το Δ.Σ. της Καλαμάτας αποφάσισε να την κλείσει στις 31.12.2008. Επειδή αυτό δεν επετεύχθη πολλοί κάτοικοι προσέφυγαν σε δικαστικό αγώνα τον οποίο κέρδισαν 2 φορές. Η ποινή που επέβαλε στο Δήμο Καλαμάτας το Δικαστήριο, και ισχύει απο την 29.4.2010 είναι 5.900 ευρώ την ημέρα. Δυστυχώς, η χωματερή του Μαραθόλακα εξακολουθεί να λειτουργεί με κίνδυνο να προκληθεί φωτιά και να ξαναζήσουμε τους εφιάλτες του 1998 και 2007. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύεται η Καλαμάτα.

Από την περιοχή της Μεσσηνίας έχουν συγκεντρωθεί περί τις 3000 υπογραφές τις οποίες σταδιακά περνούμε στο διαδίκτυο ενώ σημαντική είναι η ανταπόκριση από ομογενείς και φιλέλληνες από διάφορες χώρες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπογράψουν στο ακόλουθο link: www.gopetition.com/petitions/no-more-garbage-on-taygetos/signatures.html

Ο 25χρονος Κώστας Λούζης που κατάγεται από τα Καλλιανέϊκα της Αβίας συνεχίζει με τα οικολογικά γκράφιτι – τη δημιουργία των οποίων υποστηρίζει το Ίδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα» – να περνά μηνύματα για το περιβάλλον στους Μεσσήνιους και όλους τους περαστικούς στους τοίχους αντιστήριξης κατά μήκος της Εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης.

Το Ελληνοαμερικανικό Ίδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα» είναι ο κύριος χορηγός του διαγωνισμού, με θέμα το πράσινο, στα σχολεία του Δήμου Καλαμαριάς με θέμα «Φυτεύοντας τη Γενέθλια γη – Αρχαία Θέρμη» τον οποίο διοργανώνει ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Πράσινου Θεσσαλονίκης». Στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν ομάδες εργασίας μαθητών, με τη καθοδήγηση των δασκάλων-καθηγητών τους, για τη πραγματοποίηση μιας εικαστικής δημιουργίας (ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές, κ.α ) σχετικής με το θέμα του διαγωνισμού. Για τα σχολεία του Δήμου θα δοθούν 2 βραβεία, (ένα σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης). Τα βραβεία θα περιλαμβάνουν τη μελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου του αύλειου χώρου του σχολείου. Οι «Φίλοι του Πρασίνου» θα επιβλέπουν την υλοποίηση των μελετών και θα χορηγήσουν φυτευτικό υλικό και δίκτυο άρδευσης. Επίσης θα δοθούν οκτώ (8) έπαινοι που θα περιλαμβάνουν εποπτικά μέσα διδασκαλίας. Σε όλες τις ομάδες των μαθητών που θα συμμετέχουν στους δύο διαγωνισμούς θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα και θα εκτεθούν όλες οι δημιουργίες τους, σε κατάλληλο χώρο και χρόνο.

Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα: 10 χρόνια δράσης και παρέμβασης

«Το ίδρυμα μας συμπλήρωνει εφέτος δέκα χρόνια παρουσίας συμβάλλοντας  με τις δραστηριότητες που ανέπτυξε στη διοργάνωση δενδροφυτεύσεων πολλών περιοχών στη γενέτειρα, στη δωρεά οχημάτων πυρόσβεσης,  ποτίσματος και σχετικού εξοπλισμού και  στην αφύπνιση πολλών συμπατριωτών μας σε θέματα περιβάλλοντος και εθελοντισμού», λέει ο πρόεδρος του Ιδρύματος και Συντονιστής του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ κ. Θ. Γ. Σπυρόπουλος.

«Η μεγαλύτερη χαρά μας όμως είναι η μεγάλη συμμετοχή παιδιών στις δενδροφυτεύσεις μας και η συνεργασία μας με τα σχολεία της γενέτειρας!» συνεχίζει ο κ. Σπυρόπουλος. «Τα δάση αποτελούν την πληρέστερη μορφή οικοσυστήματος με μεγάλη επίδραση στο φυσικό περιβάλλον. Το περιβάλλον, η προστασία και συνειδητή συμβολή στη διατήρηση και φροντίδα του είναι μέλημα του Έλληνα από τα βάθη της αρχαιότητας. Κάθε δένδρο συμβάλλει στην αναζωογόνηση του περιβάλλοντος και αποτελεί έναν ακόμη πνεύμονα οξυγόνου. Θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ σε όλους τους ομογενείς αλλά και Αμερικανούς φιλέλληνες διότι χωρίς τη συμβολή και υποστήριξή τους το έργο του Ιδρύματος δεν θα μπορούσε να καταστεί εφικτό.  Με τις δωρεές τους αποδεικνύουν έμπρακτα το ξεχωριστό ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και για την Ελλάδα. Όλοι μαζί, μπορούμε να συμβάλλουμε σε  ένα καλύτερο κόσμο. Σε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας».

Η ιστοσελίδα του «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα» (www.plantyourrootsingreece.org) έχει εμπλουτισθεί με φωτογραφίες και video από τις πρόσφατες δενδροφυτεύσεις, ενώ παρουσιάζει σε ebook τη συνολική δράση του ιδρύματος από το 1999 (www.plantyourrootsingreece.org/images/stories/pdf/Ebook_May_2010.pdf)

Οσοι επιθυμούν να στηρίξουν τις δραστηριότητες του Ιδρύματος μπορούν να στείλουν επιταγή (Πληρωτέα στο “Plant Your Roots in Greece”) στη διεύθυνση 801 W. Adams St., Suite 235 – Chicago, Illinois 60607 ή να καταθέσουν την εισφορά τους μέσω της ιστοσελίδας μας.

Το ίδρυμα θα δημοσιεύσει όλα τα ονόματα των δωρητών στο τέλος του καλοκαιριού.

Λεζάντα: Στιγμιότυπα από τις δενδροφυτεύσεις στην Αλεξανδρούπολη και οικολογικό γκράφιτι κατά μήκος της Εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης

“Plant Your Roots in Greece,” a not-for-profit, tax exempt organization under the auspices of S.A.E. / U.S.A.

 

Comments are closed.

    No Twitter Messages