Greek

This is the default teaser text option. You can remove or edit this text under your "General Settings" tab. This can also be overwritten on a page by page basis.

Andros1

Δενδροφύτευση στην Άνδρο

Άνδρος,  27.10.2011

Τα σαράντα χρόνια διαδρομής της «Δασκάλας» της Ομογένεια των ΗΠΑ, Στέλλα Κοκόλη από τη Νέα Υόρκη, τίμησε η γενέτειρά της Άνδρος, με δεντροφύτευση που διοργανώθηκε στην περιοχή του Αγ. Πέτρου, με τη στήριξη του Ελληνο-Αμερικανικού Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα».

Η Στέλλα Κοκόλη, το γένος Βολίκα, έχει επανειλημμένα διακριθεί και τιμηθεί για το εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό της έργο, καθώς και για τις εκκλησιαστικές, κοινοτικές και πολιτικές της δραστηριότητες. Γεννημένη στην Άνδρο το 1945, έχοντας σπουδάσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, μετανάστευσε με την οικογένειά της στη Νέα Ιερσέη. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Κολούμπια, με ειδίκευση σε θέματα εκπαίδευσης, διοίκησης σχολείων και ανθρωπιστικών επιστημών.

Εργάστηκε τα πρώτα χρόνια σε απογευματινά σχολεία της Αρχιεπισκοπής. Συνεργάστηκε, για πολλά χρόνια, με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, μέσα από το ανώτατο εκπαιδευτικό συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής. Στη συνέχεια διορίστηκε σε δημόσιο λύκειο της Νέας Ιερσέης, όπου παρέμεινε 25 χρόνια και διετέλεσε διευθύντρια, ενώ ίδρυσε πρόγραμμα ελληνικών σπουδών στο Κολέγιο Κουίνς, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Το 1975 ίδρυσε τον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών «Προμηθέα», με έδρα τη Νέα Υόρκη, του οποίου διατέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος. Το 2004 κατόρθωσε, με τη σημαντική, όπως τονίζει, βοήθεια του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, να ενώσει όλους τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς της ομογένειας σε εθνικό επίπεδο, κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Σωματείων. Η Ομοσπονδία, της οποίας προεδρεύει, συσπειρώνει σήμερα 14 συλλόγους εκπαιδευτικών σε όλη την Αμερική, όπου υπολογίζεται ότι διδάσκουν περίπου 900 εκπαιδευτικοί, μεταξύ αυτών και αποσπασμένοι από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

Η πολιτική είναι η δεύτερη μεγάλη αγάπη της κ. Κοκόλη. Πριν από περίπου σαράντα χρόνια, όταν πήγε στην Αμερική, συντάχτηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα. Θυμάται με συγκίνηση και υπερηφάνεια την προεκλογική καμπάνια του Μάικλ Δουκάκη, τον οποίο στήριξε ολόψυχα, όπως και τους αγώνες που δώσανε στη δεκαετία του ΄80 για να συνειδητοποιήσουν οι ομογενείς μας την ανάγκη να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές των ΗΠΑ. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον, με την οικογένεια της οποίας, όπως δηλώνει, έχει ιστορία και υπάρχει αλληλοσεβασμός.

Τελετή δεντροφύτευσης στην περιοχή του Αγ. Πέτρου

Η δεντροφύτευση τεσσάρων χιλιάδων δενδρυλλίων, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Άνδρου Ιωάννη Γλυνού, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλών μαθητών και κατοίκων του νησιού, έγινε στην περιοχή του Αγ. Πέτρου.

Εμφανώς συγκινημένη κα Κοκόλη, η οποία είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελληνο-αμερικανών Εκπαιδευτικών και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του ΣΑΕ Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ότι οφείλουμε να επαναφέρουμε τις αξίες εκείνες, που έχουν ως κέντρο τον Άνθρωπο και την φύση που αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.

«Ο φιλόσοφος Ηράκλειτος είπε το «Εν εις το Παν και το Παν εις το Εν». Η αλήθεια αυτή πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους μας. Να αντιληφθούμε ότι είμαστε ένα με τους συνανθρώπους μας και με τη φύση, που μας περιβάλλει», τόνισε – μεταξύ άλλων – η κα Κοκόλη.

Ως Ανδριώτισσα με δύο πατρίδες, «τη μία κλεισμένη στην ψυχή μου, την Ελλάδα, που φωτοδότησε τον κόσμο ολόκληρο και την Αμερική που έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες της που προέρχονται από όλο τον κόσμο να προοδεύσουν», η κα Κοκόλη τόνισε ότι η Ιθάκη της παραμένει πάντα η Άνδρος.

Για την πραγματοποίηση της δεντροφύτευσης συνέβαλαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα», Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο γνωστός ομογενής και φιλάνθρωπος Σταύρος Βουγιουκλάκης, ο πλοιοκτήτης Κωνσταντίνος Ψάλτης, ο οποίος έχει βοηθήσει σημαντικά τη γενέτειρά του και η Ανδριώτισσα Μαργαρίτα Βαρθολομαίου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Comments are closed.

    No Twitter Messages