Greek

This is the default teaser text option. You can remove or edit this text under your "General Settings" tab. This can also be overwritten on a page by page basis.

TGSPortrait6

Πάνω από 1.200.000 δολάρια η βοήθεια της Ομογένειας για τους πυροπαθείς

03/09/2007   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άμεση και συγκινητική ήταν η ανταπόκριση της Ομογένειας όπου γης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Η κινητοποίηση του ΣΑΕ, των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων, ομοσπονδιών και ιδρυμάτων, αλλά και της Εκκλησίας, σε όλες τις ηπείρους, για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των πυροπαθών στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, όπως και για την αναδάσωση των καμένων περιοχών, έχει αποφέρει μέχρι σήμερα πάνω από ένα 1.200.000 δολάρια, μία προσπάθεια που εξελίσσεται δυναμικά.

· Αυστραλία

Εξακόσιες χιλιάδες δολάρια συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα στον ραδιοέρανο του ραδιοφωνικού σταθμού 3ΧΥ-Ράδιο Ελλάς της Μελβούρνης, ενώ άλλα 155.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας στον ραδιοέρανο στην Αδελαίδα. Σημαντικό ποσόν έχει ήδη συγκεντρώσει και η Παμπαροικιακή Ερανική Επιτροπή, που συστάθηκε στη Μελβούρνη και προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων. Παράλληλα σε όλους τους ελληνορθόδοξους ναούς της Αυστραλίας οι πιστοί πρόσφεραν τον οβολό τους προς άμεση βοήθεια των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές και το συνολικό ποσόν που συγκεντρώθηκε αναμένεται να ανακοινωθεί από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί παναυστραλιανός ραδιοέρανος από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της SBS, σε συνεργασία με την ΑΧΕΠΑ ενώ την προσεχή Παρασκευή θα γίνει ραδιοέρανος στο Σίδνεϊ. Η Ελληνική Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας έχει ήδη προσφέρει 15.000 δολάρια, ενώ με πρωτοβουλία του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής δημιουργείται ειδικό ταμείο βοηθείας.

· Αμερική

Συγκινητική είναι η προσφορά χρημάτων από τους Ελληνοαμερικανούς για τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Με προσωπική προσφορά 50.000 δολαρίων στο ταμείο του ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα» ο συντονιστής του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. και πρόεδρος του ιδρύματος Θεόδωρος Σπυρόπουλος ενθαρρύνει τους ομογενείς να συμβάλουν τόσο στην ενίσχυση πληγέντων στη γενέτειρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και στην αναδάσωση της χώρας. Περισσότερα από 32.000 δολάρια προσέφερε η Ελληνο-Αμερικανική Κοινότητα κατά τη διάρκεια ραδιομαραθώνιου που διοργάνωσε το Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. σε συνεργασία με τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμού του Σωτήρη Ρεκούμη στο Σικάγο, ενώ το ποσό των 5.000 δολαρίων κατέθεσε η εταιρεία «Mistras Group Inc.», στο ταμείο του ιδρύματος «Plant Your Roots in Greece».

Σε τηλεδιάσκεψη που συνδιοργάνωσε την περασμένη βδομάδα το ΣΑΕ ΗΠΑ με το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή της ΑΧΕΠΑ και εκπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων αποφασίστηκε-μεταξύ άλλων- να συγκαλέσουν στο προσεχές μέλλον, αφού αποτιμηθεί η ζημιά και αποσαφηνισθούν οι ανάγκες της γενέτειρας, έκτακτη συνάντηση προσωπικοτήτων και ομογενειακών παραγόντων στην Ουάσιγκτον, υπό την προεδρία του Έλληνα Πρέσβη, Αλέξανδρου Μαλλιά.

Στις 9 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Ελληνικό Κανάλι Αμερικής (NGTV) του Δημήτρη Kαστανά, με πρωτοβουλία του ΣΑΕ ΗΠΑ, διοργανώνει τηλεμαραθώνιο για τη συγκέντρωση βοήθειας για του πληγέντες.

Το Ίδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα» ( μη κερδοσκοπικός οργανισμός που τελεί υπό την αιγίδα του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. και του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου), διαθέτει δύο λογαριασμούς στην Chicago Community Bank: ένα για την ανακούφιση των πληγέντων και έναν δεύτερο για δενδροφυτεύσεις στην ελληνική επικράτεια.

· Καναδάς

Το ποσό των 200.000 δολαρίων συγκεντρώθηκε στη διάρκεια ραδιομαραθώνιου πέντε ωρών, που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο της μεγάλης ερανικής προσπάθειες που ξεκίνησε υπέρ των πυροπαθών στην Ελλάδα. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί συνολικά ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο ραδιομαραθώνιος θα συνεχισθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο μέσω του CFMB, που προσέφερε τη συχνότητά του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η ελληνική παροικία του Καναδά, από άκρη σε άκρη, θα οργανώσει πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις για να ενισχύσει τον έρανο.  Να συνδράμουν τις ερανικές εκστρατείες του ΣΑΕ και των κατά τόπων Κοινοτήτων στον Καναδά καλεί την ομογένεια το ΣΑΕ Περιφέρεια Καναδά, που έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό ειδικά για αυτό τον σκοπό.

· Ευρώπη

Να στηρίξουν τους πυροπαθείς στην Ελλάδα, καλεί τους Έλληνες που ζούνε σε ευρωπαϊκές χώρες το ΣΑΕ Ευρώπης. Πέρα από τη συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας η περιφέρεια στοχεύει να εντείνει μελλοντικά τις προσπάθειές της, ώστε να αποσταλούν, σε συνεργασία με δήμους και οργανώσεις του εξωτερικού, κατάλληλα οχήματα σε ευαίσθητες περιοχές της Ελλάδας.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας και Ολλανδίας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) και άλλων μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων.

· Το ΣΑΕ

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με ανακοίνωση του προέδρου, Στέφανου Ταμβάκη, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη συμπαράσταση της ομογένειας προς τους πληγέντες από την πύρινη λαίλαπα στην Ελλάδα και κάλεσε τους ομογενείς, όπου γης, να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια ανοικοδόμησης των πληγέντων περιοχών και ανασύνταξης της οικονομικής ζωής τους. Ο ίδιος προσέφερε συμβολικά το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ.

· ΣΑΕ χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Επιταγή ύψους διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για συνδρομή στους πυροπαθείς παρέδωσε στον υφυπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Κασσίμη, ο συντονιστής της περιφέρειας των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης του ΣΑΕ, Ιβάν Σαββίδης. Ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με Ρώσους επιχειρηματίες, ελληνικής καταγωγής, προκειμένου να συγκεντρωθούν και άλλα χρήματα για την αποκατάσταση των καταστροφών.

· Πρωτοβουλία των ομογενειακών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη

Μεγάλη πρωτοβουλία των ομογενειακών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και οργανώσεων Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα, να συμβάλουν στην αναδάσωση και την προστασία των περιοχών που καταστράφηκαν από τη φωτιά, ανακοίνωσε δημόσια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

«Η ομογένεια σε συνεργασία με τουρκικούς φορείς και παράγοντες κινητοποιούνται για να συλλέξουν και να διαθέσουν ένα ποσό προς αναδάσωση της Ολυμπίας», είπε ο Πατριάρχης, ενώ επανέλαβε την έκφραση της συμπάθειας του Πατριαρχείου και άλλες πρωτοβουλίες που έχει πάρει, για τους πυροπαθείς. «Στην Ιερά Σύνοδο πήραμε την απόφαση να στείλουμε ένα ορισμένο ποσό στους πυρόπληκτους αδελφούς μας. Τα χρήματα που θα στείλουμε δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία και σημασία όσο έχει ο πόνος και η προσευχή μας. Η προσευχή της Μητρός Εκκλησίας είναι μαζί τους», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

· Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση που έχει ήδη ξεκινήσει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στις 43 χώρες, όπου ποιμαίνει το ορθόδοξο ποίμνιό του στην Αφρική, για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Με εντολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεοδώρου Β΄, οι κατά τόπους Μητροπόλεις έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγουν την βοήθεια.

Δ.Ριμπά

Comments are closed.

    No Twitter Messages