Greek

This is the default teaser text option. You can remove or edit this text under your "General Settings" tab. This can also be overwritten on a page by page basis.

DSC00178

Δέκα χρόνια δράσης του ελληνο-αμερικανικού ιδρύματος “Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα”.

17/06/2010  ΑΠΕ-ΜΠE

“Η κοσμοθεώρηση των αρχαίων Ελλήνων βασιζόταν στην αρχή ότι, η φύση είναι ιερή και οι άνθρωποι είναι μέρος της εξελισσόμενης, με ιερό τρόπο, δημιουργίας. Υπήρξαν οι πρώτοι που ανέπτυξαν οικολογική αντίληψη και συνείδηση”. Με τα λόγια αυτά καλωσορίζει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας www.plantyourrootsingreece.org, ο πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού, μη κερδοσκοπικού, Ιδρύματος “Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα”, Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

Σημειώνει ακόμη ότι, η φιλοσοφία του Ιδρύματος είναι να συνδυάσει τις αρχαιοελληνικές αξίες του σεβασμού στη φύση με την Ολυμπιακή ιδέα του εθελοντισμού, προωθώντας το πνεύμα της συμφιλίωσης και συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό μας περιβάλλον.

Φέτος, το Ίδρυμα, με έδρα το Σικάγο, συμπληρώνει δέκα χρόνια έντονης παρουσίας στον ελλαδικό χώρο, έχοντας αναπτύξει ξεχωριστή δράση σε θέματα περιβάλλοντος και εθελοντισμού, με διοργάνωση δενδροφυτεύσεων σε πολλές περιοχές, τη δωρεά οχημάτων πυρόσβεσης και σχετικού εξοπλισμού, αλλά και την αφύπνιση πολλών συμπατριωτών μας γι’ αυτά τα ζητήματα.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η συμμετοχή παιδιών στις δενδροφυτεύσεις, καθώς το Ίδρυμα έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολλά σχολεία της Ελλάδας.

Με την ευκαιρία των 10χρονων, ο κ. Σπυρόπουλος απευθύνει ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους ομογενείς, αλλά και Αμερικανούς φιλέλληνες, χωρίς τη συμβολή των οποίων, δεν θα ήταν εφικτή η υλοποίηση του έργου του Ιδρύματος.

“Με τις δωρεές τους αποδεικνύουν έμπρακτα το ξεχωριστό ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και την Ελλάδα. Όλοι μαζί, μπορούμε να συμβάλλουμε σ’ έναν καλύτερο κόσμο. Σ’ ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας”, επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος είναι και Συντονιστής της Περιφέρειας Σ.Α.Ε., Ηνωμένων Πολιτειών.

Όραμα και πρόταση προς την ελληνική πολιτεία είναι, το Υπουργείο Παιδείας να εντάξει τη δράση του Ιδρύματος στο υπάρχον πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ιδέα για την ανάληψη πρωτοβουλίας στο χώρο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με σκοπό την αναδάσωση καμένων περιοχών της ελληνικής επικράτειας, ανήκει στην Έφη Γουάινμπεργκ (Efi Weinberg), η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ιδρύματος, το 1993. Έναν χρόνο αργότερα, η κα Γουάινμπεργκ ζήτησε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο να θέσει τον οργανισμό υπό την αιγίδα του. Το 1999, όταν ξέσπασαν οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ξεκίνησε η συνεργασία με νομαρχίες και δήμους της Ελλάδας. Από το 2006, το Ίδρυμα τελεί υπό την αιγίδα του ΣΑΕ, περιφέρεια ΗΠΑ και το πρόγραμμα υιοθετείται από τον παγκόσμιο οργανισμό του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν διατεθεί πάνω από 300.000 δολάρια σε πολλές δεκάδες δεντροφυτεύσεις σε όλη την Ελλάδα.

Πρόσφατες δράσεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα οι δενδροφυτεύσεις του Ιδρύματος για τη φετινή φυτευτική περίοδο. Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το πιλοτικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων, στην Αλεξανδρούπολη. Εμπνευστής του προγράμματος είναι ο Σταύρος Κιορογλανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου “Εθελοντισμός” Αλεξανδρούπολης.

Σε συνεργασία με τον δήμο Αλεξανδρούπολης, διοργανώθηκαν δενδροφυτεύσεις σε σχολεία και πολιτιστικά κέντρα, στα οποία δραστηριοποιούνται μαθητές στον δήμο Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή πολλών συλλόγων.

Επίσης, έγιναν δύο δενδροφυτεύσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης και στο Δυτικό Αρχαιολογικό Τομέα της Ελεύθερνας, όπου βρίσκεται το μοναδικό νεκροταφείο της Ορθής Πέτρας, της εποχής του Σιδήρου, με ανασκαφέα τον δρ. Νικόλαο Σταμπολίδη. Οι εργασίες εξωραϊσμού του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ελεύθερνας έγιναν με πρωτοβουλία του καθηγητή Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Adelphi, δρα Αναγνώστη Αγελαράκη.

Δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε και στην Αρχαία Κάμειρο της Ρόδου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στην Ελλάδα, που κατά την αρχαιότητα ήταν μία από τις σπουδαιότερες και πιο οργανωμένες πόλεις. Η πρωτοβουλία ανήκει στον δραστήριο πρόεδρο του ομογενειακού ιδρύματος “Παιδεία”, Ηλία Τομάζου, από το Κονέκτικατ.  Πραγματοποιήθηκε, επίσης, και η πρώτη φάση δενδροφύτευσης στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, που ίδρυσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις στο Λιτόχωρο, σε συνεργασία με το νομάρχη Πιερίας.

Αίτημα για άμεση αναστολή λειτουργίας της Χωματερής του Μαραθόλακα

Η δράση του ιδρύματος συνεχίζεται και στην ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου. Το Ίδρυμα ξεκίνησε αίτημα συλλογής υπογραφών στο διαδίκτυο (http://www.gopetition.com/petitions/no-more-garbage-on-taygetos/signatures.html), με σκοπό να κλείσει οριστικά η χωματερή του Μαραθόλακα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρα και απόσταση 9 χλμ από την Καλαμάτα. Η χωματερή Μαραθόλακα λειτουργεί παράνομα από το 2005, έτος λήξεως της άδειας λειτουργίας της, με κίνδυνο να προκληθεί φωτιά, να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύεται η Καλαμάτα, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Από την περιοχή της Μεσσηνίας έχουν συγκεντρωθεί ήδη περίπου 3.000 υπογραφές, ενώ σημαντική είναι η ανταπόκριση από ομογενείς και φιλέλληνες από διάφορες χώρες.

Οικολογικά γκράφιτι

Το Ίδρυμα “Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα”, υποστηρίζει και τη δημιουργία οικολογικών γκράφιτι, στους τοίχους αντιστήριξης κατά μήκος της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης, που ξεκίνησε ο 25χρονος Κώστας Λούζης, από τα Καλλιανέικα της Αβίας.

Επίσης, είναι ο κύριος χορηγός του διαγωνισμού, με θέμα το πράσινο, στα σχολεία του Δήμου Καλαμαριάς, με θέμα “Φυτεύοντας τη Γενέθλια γη – Αρχαία Θέρμη”, τον οποίο διοργανώνει ο σύλλογος “Οι Φίλοι του Πράσινου Θεσσαλονίκης”.

Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν ομάδες εργασίας μαθητών, με την καθοδήγηση των δασκάλων-καθηγητών τους, για την πραγματοποίηση μιας εικαστικής δημιουργίας (ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές, κ.ά.), σχετικής με το θέμα του διαγωνισμού. Θα δοθούν δύο βραβεία, (ένα σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης), που θα περιλαμβάνουν τη μελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου του αύλειου χώρου του σχολείου.

Οι “Φίλοι του Πρασίνου” θα επιβλέπουν την υλοποίηση των μελετών και θα χορηγήσουν φυτευτικό υλικό και δίκτυο άρδευσης. Επίσης, θα δοθούν οκτώ έπαινοι που θα περιλαμβάνουν εποπτικά μέσα διδασκαλίας. Σε όλες τις ομάδες των μαθητών, που θα συμμετέχουν στους δύο διαγωνισμούς θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα, ενώ όλες οι δημιουργίες θα εκτεθούν σε κατάλληλο χώρο και χρόνο.

Comments are closed.

    No Twitter Messages